Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Petitie tegen opschorten Brits parlement haalt binnen paar uur 1 miljoen handtekeningen

Is het een truc van Boris Johnson om een no deal-Brexit te forceren? De Britse premier geeft het parlement minder tijd om te debatteren over de Brexit, die op 31 oktober zijn beslag moet krijgen. Hij stelt de officiële opening van het parlementaire jaar met vijf weken uit, met goedkeuring van koningin Elizabeth.

Al gauw verscheen er een petitie online tegen de geplande schorsing van het Britse parlement. Die werd binnen enkele uren meer dan een miljoen keer getekend. Rond middernacht (Nederlandse tijd) was de teller de grens van een miljoen al gepasseerd. Het parlement moet een debat overwegen als meer dan 100.000 mensen tekenen.

2. Rutte zet lagere winstbelasting op losse schroeven

De verlaging van de winstbelasting voor bedrijven gaat volgend jaar niet door, lekte onlangs uit. De maatregel is bedoeld om de koopkracht van lagere en middeninkomens te verbeteren.

Maar of bedrijven in 2021 wel mogen rekenen op een lager tarief van de vennootschapsbelasting is nog allerminst zeker, melden bronnen rond de coalitie aan het Financieele Dagblad. Het kabinet zou de belasting op winsten boven de 200.000 euro willen verlagen van 25,0 naar 21,7 procent, maar alleen als de lonen ook omhoog gaan.

3. John de Mol trekt de stekker uit eigen nieuwsdienst

Talpa-baas John de Mol gaat toch geen nieuw nieuwsmerk lanceren. Na onderzoek blijkt het niet haalbaar om de strijd aan te gaan met de NOS, NU.nl en de dagbladen. In plaats daarvan gaat De Mol Hart van Nederland uitbouwen, met name op digitaal vlak. De twintig journalisten die Talpa aan heeft genomen om de eigen nieuwsdienst op te zetten, kunnen volgens een woordvoerder allemaal bij Hart van Nederland terecht.

4. Minder dan helft van 35-minners heeft eigen huis door prijskloof

Het gat tussen een modaal inkomen (34.000 euro in 2019) en de gemiddelde huizenprijs is fors groter geworden. Dit jaar betaal je 8,6 keer een modaal inkomen voor de gemiddelde huizenprijs tegen 4,2 keer in 1995, constateren economen van Rabobank. Gevolg is dat vooral onder 35-minners het huizenbezit is gedaald. Van de 35-minners met een middeninkomen had zeven jaar geleden meer dan 60 procent een eigen huis, inmiddels is dat minder dan 50 procent.

5. Nederlandse landbouw, chemie en handel voelen harde Brexit het sterkst

Vanwege de nauwe economische banden met het VK zal een no deal-Brexit in Nederland relatief hard aankomen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw rapport. Dit komt mede doordat een no deal wederzijds invoertarieven meebrengt tussen het VK en de Europese Unie. Daar zijn internationaal opererende Nederlandse bedrijven relatief gevoelig voor. Sectoren die het sterkst geraakt zullen worden zijn volgens het PBL de landbouw, chemie, voedingsmiddelenindustrie en handel.

6. Deze Democrate kan weleens de uitdager van Trump worden

Wie mag het volgend jaar opnemen tegen de zittende president Donald Trump in de strijd op het Witte Huis? Meer dan twintig Democraten hebben zich kandidaat gesteld. Voormalig vicepresident Joe Biden lijkt tot nu toe de grote favoriet, maar in de peilingen moet hij het steeds vaker afleggen tegen een 70-jarige senator uit Massachusetts. Elizabeth Warren is de enige kandidaat die de afgelopen maanden gestaag stijgt in de peilingen.

Lees meer: Deze 5 Democraten maken de grootste kans om het in 2020 op te nemen tegen Donald Trump

7. Goedkopere elektrische auto's verdringen dure modellen

Goedkopere elektrische auto's winnen terrein in Nederland. De gemiddelde catalogusprijs van nieuw verkochte stekkerauto's ligt nu bijna 30 procent lager dan vorig jaar, meldt dienstverlener voor de autobranche VWE Automotive. Dat is terug te zien in de lijstjes met populairste modellen. Vorig jaar was de luxe sedan Tesla Model S de meest verkochte elektrische auto en stonden ook de Jaguar I-Pace en de elektrische terreinwagen Tesla Model X in de top vijf. Die drie modellen zijn dit jaar uit de top tien gevallen.

Een belangrijke oorzaak is een aanpassing de fiscale regels voor zakelijk rijders van elektrische auto's. Sinds dit jaar geldt de gunstige bijtelling van 4 procent nog maar over de eerste 50.000 euro van de waarde van een elektrische auto. Daarnaast zijn er minder dure modellen geïntroduceerd.

8. Aandeel Ajax klimt 3,3 procent na behalen Champions League

De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland mag weer aan de groepsfase van de Champions League deelnemen. De halve finalist van vorig jaar won woensdagavond voor eigen publiek van APOEL Nicosia met 2-0. Dat was ruim voldoende na het gelijkspel van vorige week in Cyprus. Kort na de openingsbel won het aandeel 3,3 procent tot 19 euro. Ajax verdient minimaal 40 miljoen euro met de plaatsing voor de groepsfase.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van woensdag: